Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Édességek kultúrtörténete képes leírás - Édesség, édességek.tlap.hu
részletek »

Édességek kultúrtörténete - Édesség, édességek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: edesseg.tlap.hu » Édességek kultúrtörténete
Keresés
Találatok száma - 5 db
A Dobos torta története

A Dobos torta története

Hagyomány és nosztalgia - Dobos József nyomában 1884-ben járunk, amikor is a legenda szerint Dobos mester vajat köpülő inasa véletlenül porított süvegcukrot tett a vajba só helyett. Ugyanis a kor szokásai szerint így tartósították a vajat.

A grillázs története

A grillázs története

A grillázs francia eredetű szó, jelentése édesség, olvasztott cukorba kevert vajból, apróra tört mogyoróból, mandulából vagy dióból, vékonyan kinyújtva, szobahőmérsékleten megszárítva - az Idegen szavak és kifejezések szótára szerint.

Fagylalt történet

Fagylalt történet

A 'hideg nyalat' történetének alább olvasható közreadásával kedvet szeretnénk csinálni olvasóinknak a fagylaltozáshoz. A kínaiak már ötezer évvel ezelőtt ismerték a fagylalt korai változatát. A hideg csemege a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba. Hippokratész orvosságként ajánlotta betegei számára, Nagy Sándor élénkítőszer gyanánt szolgáltatta fel a csaták előtt, míg Néró császár akár négyszáz kilométeres messzességből is hozatott jeget, hogy elkészíthessék számára a mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölcsökkel kevert fagylaltféleséget. A hideg édesség sokáig csak a fejedelmi udvarok különlegessége volt, ám az 1700-as évek végén Párizsban már nyolcvanféle fagylalt és szorbet közül válogathattak a vendégek. A magyar fagylaltozás hőskora a reformkor idejére tehető. Sissi királyné kedvenc fagylaltja az ibolya volt. A hosszú múltra visszatekintő 'hideg nyalat' a jelenben is változatlanul őrzi népszerűségét a fogyasztók körében, remekül beleillik a modern kor étkezési szokásaiba. A nemes és ízgazdag alapanyagok, a gyümölcsök sokfélesége kielégíti az egészséges életmódot követők igényeit, édes íz utáni vágyát is.

La dolce vita - A cukor története

La dolce vita - A cukor története

Nem tudom, felfigyelt-e már az olvasó arra, hogy minden élvezeti szer kultúrtörténete valahol Keleten kezdődik. A cukoré is. Hogy pontosan hol, az szerzőnként változó, de már időszámításunk előtt Bengáliában, később pedig Indiában cuppogták , majd sajtolták a cukornád levét. Ha besűrítették, és megszárították, előállt az indiai só'. Először Nagy Sándor katonái csodálták meg a nádat rágcsáló parasztokat .

Vargabéles

Vargabéles

Hogy honnan kapta a nevét ez az édes, túrós, rezgős finomság, egy cipészről-e vagy egy Varga nevű emberről, ki tudja, de az biztos, hogy Erdély felől terjedt el az egész országban. Jellegzetesen magyar fogás, és bár minden alkatrésze megtalálható a Monarchia országaiban, így, ebben a formában nem készítik máshol. A bélesek (azaz töltöttek) nagy családját gyarapítja, két tészta között egy újabb réteg tészta. Na meg a túrókrém. Eredetileg egyébként az alsó és felső rész vajas-omlós gyúrt tésztából készült, a belseje pedig metéltből, mindez persze házi kivitelezésben. Aztán valaki, akit simán tekinthetünk lángésznek, a nehéz vajas tésztát ropogós réteslapokra cserélte, és ezzel már-már elegánssá tette ezt az ételt.

Tuti menü