Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Marcipán - Édesség, édességek képes leírás - Édesség, édességek.tlap.hu
részletek »

Marcipán - Édesség, édességek - Édesség, édességek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: edesseg.tlap.hu » Marcipán - Édesség, édességek
Keresés
Találatok száma - 4 db
A csokoládé és marcipán története

A csokoládé és marcipán története

A csokoládé alapanyaga a kakaóbab, amely a Theobroma cacao nevű fa termése. A mai Mexikó területén élt maja indiánok már Kr.e. 600 körül használták a csokoládé bizonyos változatát, melynek mágikus erőt tulajdonítottak. Gyógyszerként használták láz, köhögés és terhességi depresszió ellen, valamint vallási szertartások alkalmával is fogyasztották. Az aztékok a maják keserű csokoládéitalát mézzel és vaníliával édesítették, de az így elkészült nedűt csak a nemesek fogyasztották.

Marcipánfigurák készítése kezdőknek

Marcipánfigurák készítése kezdőknek

A mai figurákhoz nem kell más , mint egy kés illetve egy gömbölyű végű toll. A marcipánt használat előtt alaposan gyúrjuk át és egy kevés étkezési keményítőt is gyúrjunk bele a tartás elősegítése miatt. Figyeljünk rá, hogy minden figuránál a legfontosabb az, hogy az alapformák legyenek szépen simára kidolgozva mert így lesz a végső alakzat szemet gyönyörködtető.

Marcipánmassza készítése

Marcipánmassza készítése

A mandulát forró vízbe tesszük, majd az újraforrástól számított 2-3 perc múlva leszűrjük, s a fellazult, barna héjából könnyedén kicsúsztatjuk. A tiszta mandulákat egy napig szétterítve szárítjuk, majd diódarálóval ledaráljuk.

Szamos Marcipán

Szamos Marcipán

A marcipán középkori eredetű édesség. Perzsiából került Európába a 13. században. A hagyomány szerint 1400 körül egy velencei cukrász kislánya készítette először véletlenül. Játékból tört mandulába mézet kevert és rárakta egy forró sütőlapra. Apja megkóstolta a megszáradt édességet és így kiáltott fel: Íme Mária cukrászati felfedezése! Az új csemegét Velence védőszentjéről, Szent Márkról marcipánnak nevezte el, ami annyit jelent: Márkus kenyere. A védőszent hálaünnepén kezdte árusítani a templom előtti téren. Pestisjárványok idején kenyér formájú marcipánt osztogattak a lakosok között, hogy megóvja őket a betegségtől.

Tuti menü